Julköttbullar

Köttbullar är för många en av julbordets viktigaste rätter. Och hemlagat är alltid godast!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 300 gram fläskfärs
  • 200 gram nötfärs
  • ½ gul lök (2 msk finhackad lök)
  • 1 dl grädde
  • (1msk konjak)
  • 1 dl smulat franskbröd
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

30-40 stycken

Blanda först grädden med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör så den mjuknar och låt svalna. Blanda sedan samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt gärna smeten stå och vila en stund innan du hanterar den.

Rulla till runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Men vid något lägre värme brukar det ta 5-10 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Madeleine
17 december 2013

har en dotter som inte ska äta ägg kan marn bara utesluta det i receptet ovan.?

Redaktionens kommentar
Ja, det går att göra utan ägg, även om köttbullarna håller samman sämre då. Prova att låta smeten stå till sig lite så går den ofta lättare att forma.
Kommentar av Rasmus
19 februari 2013

Blanda mjölken? Menar ni grädden?

Redaktionens kommentar
Ja, tack!
Kommentar av Nell Ersson
14 december 2009

Varför skriver du inte ut recepten med utskriftvänlig skrift ? Dina julköttbullar har jag lagat och bjudit på. Samtliga mina kollegor gillade dem.

Redaktionens kommentar
Trevligt att du gillade dem! Vi ska se över sidornas utskriftsformat när vi får möjlighet.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

Det är dags att plocka fram kakfatet i våningar och fylla med hembakade kakor av olika sorter. De mjuka kakorna har förstås hedersplatsen och bland dem är en riktig favorit den saftiga sockerkakan, som är bakad med mycket smör och är riktigt hållbar. Vill man inte baka när solen lyser är det förstås också perfekt att ladda frysen en molnig dag! I kakfatets topp hittar vi gärna syltkakor, om någon orkar efter att ha ätit tigerkaka förstås.

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...